Znajdź swojego mistrza

Ponad 415 milionów osób na świecie ma cukrzycę, rocznie 5 milionów umiera z powodu jej groźnych powikłań. Co druga dorosła osoba z cukrzycą nie ma świadomości, że na nią choruje. Wiele przypadków cukrzycy i jej powikłań można by było uniknąć dzięki szybkiej diagnozie, wprowadzeniu właściwego, zdrowego stylu życia oraz odpowiedniego leczenia. 14 listopada b.r. Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą rusza z kampanią społeczną – „Znajdź swojego mistrza”. Projekt edukacyjny z udziałem aktora Michała Milowicza i prof. dr hab. n. med. Leszka Czupryniaka poświęcony jest tematyce skutecznej prewencji powikłań cukrzycy.

Kampania społeczna „Znajdź swojego mistrza” ma na celu zwrócenie uwagi na problem niskiej świadomości społecznej dotyczącej cukrzycy typu 2. Zarówno osoby zdrowe, które ignorują wczesne objawy cukrzycy, jak i diabetycy poprzez złą dietę, brak aktywności fizycznej i niewłaściwe leczenie narażają się na groźne powikłania choroby.

W ramach projektu zrealizowano spot edukacyjny utrzymany w humorystycznej konwencji starych filmów kung-fu. Jego celem jest motywacja diabetyków do walki z cukrzycą i przypomnienie najważniejszych zasad życia z tą chorobą. Do projektu zaangażowano aktora Michała Milowicza, który wcielił się w role chorego na cukrzycę, który bezustannie prowadzi walkę z groźnymi przeciwnikami, tj. złą dietą, siedzącym trybem życia, niewłaściwym leczeniem i hipoglikemią. Nad bohaterem czuwa mistrz, w rolę którego wcielił się diabetolog prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak, który dzięki odpowiedniej motywacji pomaga choremu w skutecznym pokonywaniu wroga.

W ramach kampanii uruchomiona została także strona internetowa www.znajdzswojegomistrza.pl Launch kampanii zaplanowany jest na 14 listopada b.r., kiedy na świecie obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Cukrzycą (World Diabetes Day).

Kampania „Znajdź swojego mistrza” powstała z inicjatywy Koalicji na Rzecz Walki oraz organizacji diabetologicznych wchodzących w jej skład: Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej, Towarzystwa Dzieci i Młodzieży z Cukrzycą, Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę, Mojacukrzyca.org. Mecenasem kampanii jest Novo Nordisk.

siedzacy_super.jpg

Znajdz__swojego_mistrza_IP_14.11.docx

leczenie_super.jpg

hipoglikemia_super.jpg

dieta_super.jpg

XI Forum Liderów Organizacji Pacjentów

Z okazji Światowego Dnia Chorego, 10 i 11 lutego w Warszawie, po raz jedenasty odbędzie się Forum Liderów Organizacji Pacjentów. Spotkanie organizowane przez Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej umożliwia integrację środowiska pacjentów oraz osób działających na ich rzecz. W dwudniowej konferencji wezmą udział przedstawiciele administracji, urzędnicy, eksperci związani ze światem zdrowia.