CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.

Zakładasz koszulę i przestajesz TO widzieć. Zakrywasz TO rękawem i zapominasz. Odwracasz się od lustra i przestajesz zadawać sobie pytanie czy TO może być groźne. Nie pozostawiaj na swojej skórze znaków zapytania. CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.

TO - nowy pieprzyk albo znamię, które zmieniło wygląd – TO może być czerniak. Oczywiście, nie musi. Ale czy warto ryzykować?- 90 proc. Polaków wie, co to jest czerniak, ale tylko co 6 z nas pokazał TO dermatologowi lub onkologowi, a 85 proc. z nas nigdy nie odwiedziło lekarza, by zbadać podejrzane znamię.
Wczesne wykrycie zmiany nowotworowej pozwala w 90 proc. przypadków wyleczyć czerniaka chirurgicznie. W Polsce czerniaka rozpoznaje się zbyt późno, dlatego 1 na 3 pacjentów umiera z powodu tej choroby. Celem kampanii „CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.” jest zmiana podejścia i postaw, z których wynika zachorowalność na czerniaka – z pasywnych na aktywne.

Jak zatem można chronić się przed czerniakiem? Przede wszystkim DZIAŁAĆ! Zaczynając od zabezpieczania się przed promieniami UV, przez regularnie oglądanie skóry, aż do najważniejszego punktu – wizyty u lekarza, gdy na skórze pojawi się niepokojące znamię. To w tym momencie Polacy często rezygnują, tym samym zaprzepaszczając szanse na zdrowie. "Wiedza o tym, że czerniak jest jednym z najgroźniejszych nowotworów nie pomoże - jeśli nadal będziemy pozostawiać na swojej skórze znaki zapytania. Czerniak nadal będzie wygrywał – jeśli nie zaczniemy regularnie badać skóry w profesjonalny sposób” – mówi Joanna Łojko z Fundacji Rak'n'Roll.

Kampania została przygotowana tak, by dostarczyć rzetelnych informacji nt. ochrony skóry, grupy ryzyka, wpływu promieni słonecznych i korzystania z solarium na skórę. Śledząc profil facebookowy oraz stronę internetową Fundacji Rak’n’Roll, a także informacje w mediach będzie można dowiedzieć się o tym jak szybko rozwija się czerniak, jak powinno wyglądać profesjonalne badanie znamion u dermatologa i kiedy należy zwrócić się do onkologa. W ramach kampanii będzie można uzyskać informacje także o tym, kiedy wyciąć znamię, co zrobić z wynikiem badania histopatologicznego oraz o czym pamiętać i jakie badania wykonać, jeśli choroba przybierze postać zaawansowaną.

Zakres kampanii edukacyjnej został opracowany na podstawie wniosków z regionalnych debat eksperckich w ramach projektu „Miasta kontra Czerniak” realizowanego przez Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej (www.miastakontraczerniak.pl).

Patroni i partnerzy akcji CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.
Organizatorem kampanii jest Fundacja Rak’n’Roll. Partnerami merytorycznymi są: Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej i Akademia Czerniaka, Dziennikarski Klub Promocji Zdrowia, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Stowarzyszenie Chorych na Czerniaka, Fundacja Gwiazda Nadziei, Stowarzyszenie Polskie Amazonki Ruch Społeczny, Miasta kontra Czerniak, Sieć dla Zdrowia.Patronami medialnymi są: Dziennik Gazeta Prawna, Cosmopolitan, Elle Man, Agencja Informacyjna Newseria, Cosmopolitan.pl, Medonet.pl.

Partnerem projektu jest firma Novartis Oncology.

Czerniak_informacje_dodatkowe.docx

docx | 40,6 KB

RAK_N_ROLL_POSTER_B1_1500px.jpg

BreastFit. Kobiecy biust. Męska sprawa

Ruszyła nowa kampania edukacyjną dotyczącą profilaktyki raka piersi. Tym razem jej przekaz skierowany jest do mężczyzn, zaś koncepcja została oparta na popularnej dyscyplinie sportu zwanej CrossFit’em. BreastFit, bo o nim mowa, ma zachęcić panów, by dbali o najważniejsze kobiety w ich życiu włączając się m.in. w profilaktykę raka piersi. Kampania ma także na celu zwiększenie świadomości wagi wsparcia kobiety przez mężczyznę w chorobie.