CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.

Zakładasz koszulę i przestajesz TO widzieć. Zakrywasz TO rękawem i zapominasz. Odwracasz się od lustra i przestajesz zadawać sobie pytanie czy TO może być groźne. Nie pozostawiaj na swojej skórze znaków zapytania. CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.

TO - nowy pieprzyk albo znamię, które zmieniło wygląd – TO może być czerniak. Oczywiście, nie musi. Ale czy warto ryzykować?- 90 proc. Polaków wie, co to jest czerniak, ale tylko co 6 z nas pokazał TO dermatologowi lub onkologowi, a 85 proc. z nas nigdy nie odwiedziło lekarza, by zbadać podejrzane znamię.
Wczesne wykrycie zmiany nowotworowej pozwala w 90 proc. przypadków wyleczyć czerniaka chirurgicznie. W Polsce czerniaka rozpoznaje się zbyt późno, dlatego 1 na 3 pacjentów umiera z powodu tej choroby. Celem kampanii „CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.” jest zmiana podejścia i postaw, z których wynika zachorowalność na czerniaka – z pasywnych na aktywne.

Jak zatem można chronić się przed czerniakiem? Przede wszystkim DZIAŁAĆ! Zaczynając od zabezpieczania się przed promieniami UV, przez regularnie oglądanie skóry, aż do najważniejszego punktu – wizyty u lekarza, gdy na skórze pojawi się niepokojące znamię. To w tym momencie Polacy często rezygnują, tym samym zaprzepaszczając szanse na zdrowie. "Wiedza o tym, że czerniak jest jednym z najgroźniejszych nowotworów nie pomoże - jeśli nadal będziemy pozostawiać na swojej skórze znaki zapytania. Czerniak nadal będzie wygrywał – jeśli nie zaczniemy regularnie badać skóry w profesjonalny sposób” – mówi Joanna Łojko z Fundacji Rak'n'Roll.

Kampania została przygotowana tak, by dostarczyć rzetelnych informacji nt. ochrony skóry, grupy ryzyka, wpływu promieni słonecznych i korzystania z solarium na skórę. Śledząc profil facebookowy oraz stronę internetową Fundacji Rak’n’Roll, a także informacje w mediach będzie można dowiedzieć się o tym jak szybko rozwija się czerniak, jak powinno wyglądać profesjonalne badanie znamion u dermatologa i kiedy należy zwrócić się do onkologa. W ramach kampanii będzie można uzyskać informacje także o tym, kiedy wyciąć znamię, co zrobić z wynikiem badania histopatologicznego oraz o czym pamiętać i jakie badania wykonać, jeśli choroba przybierze postać zaawansowaną.

Zakres kampanii edukacyjnej został opracowany na podstawie wniosków z regionalnych debat eksperckich w ramach projektu „Miasta kontra Czerniak” realizowanego przez Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej (www.miastakontraczerniak.pl).

Patroni i partnerzy akcji CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.
Organizatorem kampanii jest Fundacja Rak’n’Roll. Partnerami merytorycznymi są: Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej i Akademia Czerniaka, Dziennikarski Klub Promocji Zdrowia, Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Stowarzyszenie Chorych na Czerniaka, Fundacja Gwiazda Nadziei, Stowarzyszenie Polskie Amazonki Ruch Społeczny, Miasta kontra Czerniak, Sieć dla Zdrowia.Patronami medialnymi są: Dziennik Gazeta Prawna, Cosmopolitan, Elle Man, Agencja Informacyjna Newseria, Cosmopolitan.pl, Medonet.pl.

Partnerem projektu jest firma Novartis Oncology.

Czerniak_informacje_dodatkowe.docx

docx | 40,6 KB

RAK_N_ROLL_POSTER_B1_1500px.jpg

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.