Ścigamy się z cukrzycą!

Ruszyła ogólnopolska kampania „Ścigamy się z cukrzycą” zainicjowana przez organizacje reprezentujące środowisko pacjentów z cukrzycą w celu zwrócenia uwagi na cukrzycę w oraz aktywność fizyczną, jako element profilaktyki i terapii cukrzycy: potrzeby pacjentów i priorytety ochrony zdrowia w odniesieniu do zapobiegania, leczenia i edukacji w tej chorobie przewlekłej. Kampania towarzyszy wydarzeniu sportowemu 73. Tour de Pologne, w którym po raz pierwszy weźmie udział Team Novo Nordisk, jedyna profesjonalna drużyna sportowa na świecie złożona wyłącznie z osób z cukrzycą.

„Ścigamy się z cukrzycą” to ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna zainicjowana przez koalicję organizacji działających na rzecz osób z cukrzycą w Polsce. Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz rolę edukacji i aktywności fizycznej w kontroli cukrzycy. Mecenasem kampanii jest firma Novo Nordisk, sponsor tytularny Team Novo Nordisk, jedynej profesjonalnej drużyny sportowej na świecie złożonej wyłącznie z osób z cukrzycą.

Misją Team Novo Nordisk jest inspiracja i edukacja i angażowanie osób z cukrzycą na całym świecie, a także udowadnianie, że można osiągać wysoką jakość życia pomimo choroby przewlekłej. Liderem teamu jest pierwsza wyczynowa drużyna kolarska złożona wyłącznie z zawodników z cukrzycą.

Team Novo Nordisk w tym roku po raz pierwszy weźmie udział w 73. Tour de Pologne i stanie w szranki z najlepszymi zawodnikami z całego świata. W ramach wyścigu w starciu amatorskim ścigać się będzie także drużyna składająca się z ambasadorów kampanii „Ścigamy się z cukrzycą”. Drużyna, której kapitanem jest polski olimpijczyk, Michał Jeliński, wystartuje 17 lipca w Bukowinie Tatrzańskiej i pokona prawie 40 kilometrowy odcinek. Na trasie wyścigu Tour De Pologne pojawią się także specjalne strefy kampanii „Ścigamy się z cukrzyca”, w której każdy będzie mógł bezpłatnie zbadać swój poziom cukru oraz porozmawiać z profesjonalną ekipą medyczną. Dodatkową atrakcją będzie możliwość przetestowania profesjonalnego sprzętu, z którego korzystają zawodnicy.

Organizatorami kampanii są Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Koalicja na rzecz Walki z Cukrzycą,Polskie Stowarzyszenie Diabetyków,Ogólnopolska Federacja Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę,Towarzystwo Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą oraz Fundacja Wstańmy Razem, Aktywna Rehabilitacja.

Patronat nad wydarzeniem objął Polski Komitet Olimpijski.

Więcej informacji: http://scigamysiezcukrzyca.pl/

Miasta kontra czerniak

Czerniak jest są jednym z najgroźniejszych nowotworów, na których z roku na rok choruje coraz więcej osób. Wczesne wykrycie zmiany nowotworowej pozwala w 90 proc. przypadków czerniaka wyleczyć go chirurgicznie. Tymczasem w Polsce czerniaka rozpoznaje się zbyt późno, dlatego 1 na 3 pacjentów umiera z powodu tej choroby. Poprawie sytuacji ma pomóc program „Miasta kontra czerniak”, angażujący lokalne samorządy do wspólnych działań na rzecz walki z tym typem nowotworów.