Powstała Sieć dla Zdrowia

W Polsce działa ponad 12 tysięcy organizacji pozarządowych zajmujących się ochronąi promocją zdrowia. Większość z nich to niewielkie, działające lokalnie stowarzyszenia, które prowadzą wiele inicjatyw wspierających pacjentów i ich rodziny w walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Wiele z nich działa w mikroskali. Ograniczają je finanse, brak wykwalifikowanej kadry i dostępu do innowacji ułatwiających działanie fundacji czy organizacji. Sieć dla Zdrowia to inicjatywa, która ma to zmienić.

Projekt zainaugurowany został 30 czerwca 2015 roku, a jego inicjatorem jest Instytut Praw pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Działania w ramach Sieci dla Zdrowia skierowane  są do wszystkich organizacji pozarządowych w Polsce zajmujących się zdrowiem i wsparciem pacjentów. Celem projektu jest wzmacnianie roli fundacji i stowarzyszeń, integracja środowiska oraz informowanie o ważnych inicjatywach i wydarzeniach związanych z ochroną zdrowia w Polsce i Unii Europejskiej.
Intencją organizatorów projektu jest wzmacnianie kompetencji liderów i pracowników organizacji pacjentów, inspirowanie do podejmowania nowych aktywności, a także stworzenie ciekawej platformy wymiany doświadczeń i łączenia ludzi zaangażowanych w działania na rzecz zdrowia i dobra pacjentów.
 „Sieć dla Zdrowia jest krokiem w kierunku stworzenia wspólnej płaszczyzny do komunikacji i współpracy dla organizacji pozarządowych zajmujących się zdrowiem. Chcemy także inspirować liderów i wzmacniać ich kompetencje w obszarze zdrowia publicznego, zarządzaniu organizacją czy efektywnej komunikacji z otoczeniem" – mówi ksiądz Arkadiusz Nowak, Prezes Instytutu Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej.

W ramach projektu Sieć dla Zdrowia planowanych jest wiele ciekawych spotkań i warsztatów, których celem jest pobudzanie i inspirowanie pracowników organizacji pacjentów do sięgania po nowoczesne rozwiązania w obszarze prowadzonej działalności.
W czerwcu b.r. w przestrzeni warsztatowej N16 w Warszawie odbyło się pierwsze spotkanie networkingowo-szkoleniowe w ramach cyklu Zdrowe Pobudki, dedykowanemu pracownikom organizacji prozdrowotnych.
Motywem przewodnim pierwszych warsztatów było pobudzenie liderów organizacji do przełamania barier związanych z podejmowaniem nowych wyzwań, zmiana schematu myślenia i poszukiwanie twórczych, kreatywnych rozwiązań w codziennej pracy.
Pierwszą część warsztatów poprowadziła Justyna Dworczyk – trenerka myślenia kreatywnego i coach. Trenerka skupiła się na tematyce związanej z ograniczeniami i przekonaniami, które hamują w podejmowaniu trudnych wyzwań. Dworczyk przekazała techniki związane z szukaniem motywacji, wytrwałości i efektywnej pracy. Drugą cześć prowadziła Klaudia Tochman – specjalistka z zakresu tworzenia map myśli. Tochman skupiła się na technikach związanych z efektywnym przekazywaniem treści w postaci elementów rysunkowych, umiejętności syntetyzowania informacji i wykorzystywaniu obrazu w komunikacji.
Kolejne spotkania będą odbywać się w podobnej formule do końca roku. Uczestnicy będą mieli okazję podyskutować z doświadczonymi mentorami o nowych, ciekawych trendach w zarządzaniu organizacjami, pozyskiwaniu funduszy, czy wykorzystaniu nowoczesnych technologii w obszarze zdrowia, posłuchać mentorów, którzy opowiedzą o swoich doświadczeniach i popracować nad rozwiązaniami, które przełożą się, na ich codzienną pracę.

Jednym z elementów projektu jest także portal www.siecdlazdrowia.pl, który ma być największą w Polsce bazą wiedzy o ludziach i organizacjach działających na rzecz zdrowia, jak i wirtualną przestrzenią dedykowaną pracownikom NGO’s w obszarze zdrowia. Portal zawierać będzie bazę organizacji, kalendarium najważniejszych wydarzeń, sekcję wiedzy oraz aktualności dotyczące działalności organizacji. W części zamkniętej – dedykowanej pracownikom organizacji pozarządowych będą dostępne materiały szkoleniowy, personalizowany kalendarz wydarzeń oraz forum.
Inicjatorem projektu jest Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, który od lat prowadzi działania związane z edukacją i integracją organizacji pacjentów w Polsce.

Mecenasem projektu jest firma Janssen Cilag.

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__16_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__18_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__6_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__13_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__15_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__4_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__11_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__9_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__7_.jpg

siec_dla_zdrowia_logo.png

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__19_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__8_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__10_.jpg

SIEC_DLA_ZDROWIA_ZDROWE_POBUDKI_I__14_.jpg

Dokonaj wyboru, z którym da się żyć lepiej!

Ruszyła społeczna kampania edukacyjna „Cukrzyca Bez Powikłań”