Z ni cukrzycy a sir wttrzrzwoec #hyp

Od kilku dni w mediach społecznościowych na profilach osób z cukrzycą pojawiają się niezrozumiałe zdania. Tak zwane „pijane statusy” to część kampanii #StopHipo.

„Z cukrzycy nie da się wytrzeźwieć!” – to główny przekaz kampanii skierowany do osób, które mogą mylić hipoglikemię (nagły spadek cukru w organizmie), która jest jednym z powikłań cukrzycy, z upojeniem alkoholowym. Jednak hipoglikemia to stan zagrożenia życia, zatem osoba z cukrzycą doświadczająca epizodu hipoglikemii może potrzebować pomocy.

Na cukrzycę chorują 3 miliony Polaków (w tym ponad 700 tys. osób, które o tym nie wiedzą)*. Chorobie towarzyszy ryzyko hipoglikemii, a niektóre jej objawy mogą̨ być mylone z nietrzeźwością̨. Tego typu pomyłki mogą być tragiczne w skutkach dla osób z cukrzycą.
„Hipoglikemia objawia się na różne sposoby, jednym z nich może być niezrozumiała, bełkotliwa wymowa, a osoba pracująca w tym czasie przy komputerze może nagle nie trafiać w klawiaturę podczas pisania. Stąd pomysł na stworzenie translatora na stronie internetowej www.StopHipo.pl i wykorzystanie go do tworzenia niezrozumiałych wpisów w mediach społecznościowych” – mówi Patrycja Rzucidło-Zając z Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą, która jest organizatorem akcji.

Strona internetowa www stophipo.pl zawiera również podstawowe informacje na temat cukrzycy, hipoglikemii oraz podpowiedzi odpowiedzialnych zachowań w przypadku zaobserwowania objawów hipoglikemii u osoby z cukrzycą oraz wskazówki dla samych pacjentów dotyczące prawidłowej kontroli i leczenia cukrzycy.

„W ramach kampanii zachęcamy osoby z cukrzycą, popularnych blogerów i wszystkich tych, którym cukrzyca nie jest obojętna, do napisania pozornie „pijanych” hipo-statusów na swoich profilach w sieciach społecznościowych, aby po chwili zdementować podejrzenia o pijaństwo hasłem: Z cukrzycy nie da się̨ wytrzeźwieć! – dodaje Patrycja Rzucidło-Zając.

Kampanię przygotowali Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej, Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą, Ogólnopolska Federacja Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę, Towarzystwo Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Cukrzycą oraz mecenas akcji – Novo Nordisk.

Za koncept kreatywny i realizację kampanii #StopHipo odpowiada agencja VML Polska.

stophipomem8.png

stophipomem7.png

stophipomem1.png

stophipomem3.png

stophipomem2.png

stophipomem4.png

stophipomem9.png

stophipomem6.png

stophipomem5.png

Cukrzyca musi stać się priorytetem zdrowotnym.

W związku z opublikowaniem przez Ministerstwo Zdrowia projektem Ustawy o Zdrowiu Publicznym i przekazaniu dokumentu do konsultacji społecznych, organizacje reprezentujące pacjentów z cukrzycą przekazały swoje uwagi do ustawy. Środowisko diabetologiczne domaga się priorytetowego potraktowania cukrzycy w Polsce oraz reprezentacji pacjentów w zespołach doradczych powołanych do wdrażania i monitorowania Narodowego Programu Zdrowia. Liderzy organizacji diabetologicznych zapowiedzieli także, że pracują nad długoletnią, obywatelską strategią dla cukrzycy, która zostanie przekazana do decydentów w połowie roku.